Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.,

 

Εγκρίθηκε σήμερα (Τρίτη) με ευρεία πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η έκθεση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος μετά την επανεκλογή του στο Νομό Λέσβου αναλαμβάνει αύριο (Τετάρτη) τα καθήκοντά του ως εθνικός βουλευτής.

Με βάση την έκθεση του Νίκου Σηφουνάκη, θα τεθεί σύντομα σε ισχύ ο νέος κανονισμός της ΕΕ για την παραγωγή στατιστικών στον τομέα της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης, με τον οποίο κατοχυρώνεται για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νομική βάση για την παραγωγή από την EUROSTAT συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων για την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση.

Στο εξής τα κράτη μέλη δεσμεύονται να διαβιβάζουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EUROSTAT) στατιστικά στοιχεία όσον αφορά, μεταξύ άλλων, το εκπαιδευτικό τους προσωπικό, τον αριθμό των πτυχιούχων, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, το μέγεθος των σχολικών τάξεων, τις εκπαιδευτικές δαπάνες, τα χαρακτηριστικά των φοιτητών, τη συμμετοχή των ενηλίκων στη δια βίου εκπαίδευση, κα. 
Στόχος της διαβίβασης, συλλογής και επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών είναι η εξαγωγή συγκρίσιμων στοιχείων σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στη χάραξη των πολιτικών σχετικά με την έρευνα, την εκπαίδευση, την απασχόληση,  την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

O Νίκος Σηφουνάκης μετά την έγκριση της έκθεσής του από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι:

«Η συγκυρία το έφερε να εγκριθεί με τη λήξη της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεσή μου για τις  «στατιστικές για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση». Η εισήγησή μου, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για το νέο κανονισμό της ΕΕ για την παραγωγή συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων στους παραπάνω τομείς, αποτελεί προϊόν συστηματικής εργασίας ενός έτους σε διαβούλευση με τη γερμανική και την πορτογαλική προεδρία καθώς και με όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, στατιστικά στοιχεία για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση συλλέγονται από τα κράτη μέλη και διαβιβάζονται σε εθελοντική βάση στην EUROSTAT  μέσω μιας κοινής δράσης που διεξάγεται μαζί με τον ΟΟΣΑ και την UNESCΟ. Με το νέο κανονισμό, η παραγωγή κοινοτικών στατιστικών στους παραπάνω τομείς τίθεται σε ένα νέο, ολοκληρωμένο και συστηματικό πλαίσιο, το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη από  την Ένωση και τα κράτη μέλη  των στόχων της Λισαβόνας για βιώσιμη ανάπτυξη και περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Η εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση αποτελούν το βασικό πυλώνα για την πραγματοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας. Νοιώθω, λοιπόν, βαθιά ικανοποίηση που κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπόρεσα με αυτή μου την έκθεση να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση».